Page 1 of 1

OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Thu Nov 29, 2018 11:43 am
by paulockenden
I'm using @Cyril's excellent little Orange Pi Zero OTGW board, and an Intergas Eco RF combi boiler (I believe it's sold with a slightly different model name in other markets).

All is working very well EXCEPT for the fact that the boiler isn't reporting heating return temperature via Opentherm (it's visible via Intergas's own InComfort system, so the boiler does know the details - it just isn't exposing it to OpenTherm).

I read somewhere about setting an 'alternative' using AA=28, but that doesn't seem to help (unless I'm doing something wrong).

Just posting here in case anyone else is in a similar situation and has managed to figure out a solution.

Thanks a million,

Paul.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Fri Nov 30, 2018 2:14 pm
by Cooter
I have the same problem with an Intergas HRE. But it does send the DHW temperature. I think that is the same in CH mode.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Mon Dec 03, 2018 5:24 pm
by hvxl
If information isn't exposed to Opentherm, then obviously the OTGW cannot report it.

Whether you're doing something wrong is impossible to tell without more data. The easiest way determine it is to look at the Statistics tab in otmonitor. If ID 28 Return Water Temperature is present there, but its Direction is Unk, then your boiler doesn't report it (or you have issued a UI=28 command). If ID 28 does not show up there, even after otmonitor has been running for while, check if there are any other IDs with direction Unk. If there are, you did something wrong. If there are none, then your thermostat may only send a very limited set of IDs that are all supported by the boiler and the OTGW doesn't have a chance to send the ID 28. Or maybe your boiler does not correctly indicate that it doesn't support some IDs. In that case you can manually set some uninteresting IDs to Unk via the UI command.

If you provide a few minutes of log from otmonitor, I can also take a look for you.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Fri Dec 21, 2018 10:08 am
by mrten
AA=28 can help, but there must be an ID that is unknown before the 'alternative' message can be inserted. Monitor the messages for a while and look for one that is obviously unneeded, with my Remeha Calenta/Remeha iSense setup there are no unknown messages over the OpenTherm so I had to cancel the 'solar storage temperature' first with UI=29 before the AA=28 started working.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Mon Apr 08, 2019 5:14 pm
by WimN
According to Intergas the HRE30/36a boiler has no return water temperature sensor. They have a sensor 'S2' inside the heat exchanger, so that is not the same.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Mon Apr 08, 2019 9:10 pm
by paulockenden
WimN wrote:According to Intergas the HRE30/36a boiler has no return water temperature sensor. They have a sensor 'S2' inside the heat exchanger, so that is not the same.

And yet their own InComfort thing is able to show the return temp!

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Tue Apr 09, 2019 12:08 am
by WimN
paulockenden wrote:
WimN wrote:According to Intergas the HRE30/36a boiler has no return water temperature sensor. They have a sensor 'S2' inside the heat exchanger, so that is not the same.

And yet their own InComfort thing is able to show the return temp!

What model of boiler do you have? In my app it does not show the return temperature.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Tue Apr 09, 2019 8:57 am
by paulockenden
WimN wrote:What model of boiler do you have? In my app it does not show the return temperature.

Eco RF 36. That's a UK model number, which I think is slightly different from the rest of the EU.

The 'customer' version of InTouch doesn't show the return temp, but the service app does.

You need to go to the Real Time page, and then click right at the top of the first graph. This allows toy to select from a number of parameters including the return temp.

P.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Tue Apr 09, 2019 9:04 am
by WimN
Just checked, it reports another temperature. But a technician from Intergas wrote to me that they have a S2 sensor which is inside the heat exchanger. My guess is that it is at the input of the exchanger and might report a little higher temperate than the actual return water temperature. I'll ask again about this, maybe he can clarify things.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Wed Apr 17, 2019 9:26 am
by WimN
The Intergas technician replied that the S2 sensor info is not available in the OT data and the S2 is only internally used for modulating the burner in the boiler.

Re: OTGW and Intergas - no return temp reported

PostPosted: Wed Apr 17, 2019 11:42 am
by paulockenden
Well that's not quite true though, is it?

Because S2 (effectively the return temp) IS reported in their own InTouch system. So it's not just some 'internal use only' parameter.

I'd actually class the fact that it isn't reported in OT as a bug.

P.